Masterplan Wilrijk

Het project reageert op de schaal van de gemeente Wilrijk. Het stelt een structurele integratie voorop ten opzichte van zijn bestaande context door een dialoog aan te gaan en een geheel te vormen met het bestaande oude districthuis en het nieuwe Agoragebouw. Als resultaat worden alle dimensies, de breedte en de hoogte en de onderlinge connecties ten opzichte van de bestaande omliggende gebouwen gerespecteerd.

De homogene buitenruimtes moeten als platform en achtergrond dienen voor de verschillende volumes en functies, een specifieke atmosfeer creërend door gebruik van subtiel, gebalanceerde densiteiten, engtes, breedten, hoogtes, en licht ...

Naast groene ruimtes werd ook aandacht besteed aan de toegankelijkheid van het totale complex van het masterplan Wilrijk.

 
20130404_MPWilrijk_oplevering_TimDeWeerdt (13)-small 2 wide.jpg

Fotografie: Maité Thijssen

 

Het totale concept van dit project heeft een bepaald doel in zicht: de integratie in de gegeven context en het creëren van een nieuw ensemble, waarin alle elementen een atmosfeer van hoge kwaliteit en specifieke duurzaamheid genereren. Deze integrale idee bestaat eveneens in het creëren van een gebouw dat de gehele buurt met zijn publieke ruimtes te goed zal doen. Zodoende is dit niet enkel een “vormelijke” architecturale benadering en ontwerp, maar eerder een specifiek concept dat een nieuwe identiteit en stedelijkheid moet creeren aan de mensen van Wilrijk.

POLITIE

Het nieuwe politiegebouw werd opgevat als een solide volume met een compacte en flexibele structuur, met twee benaderingen voor -en achteraan over een nieuw binnenplein; en terzelfdertijd geintegreerd in een duidelijk en logisch stedelijk weefstel.

ACADEMIE

Het nieuwe zeven verdiepingen hoge gebouw van de academie werd opgevat als een solide volume met een compacte en flexibele structuur, met twee benaderingen voor -en achteraan over een nieuw binnenplein; en terzelfdertijd geintegreerd in een duidelijk en logisch stedelijk weefstel.

BIBLIOTHEEK

Het nieuwe gebouw van de bibliotheek werd opgevat als een solide volume van twee verdiepingen hoogte, met een compacte en flexibele structuur, met het centrale agoragebouw van het districtshuis als de hoofdtoegang.


Ontwerp districtshuis & agoragebouw
Uitvoering districtshuis, politie, bibliotheek en academie

Architectenbureau Vanhecke & Suls

Ontwerp politie, bibliotheek en academie
Baumschlager & Eberle, Architekten, Vaduz