SINT-AugustinuS

Een restauratie- en herbestemmingsproject van de Sint-Augustinuskerk met bijgebouwen te Antwerpen tot het Centrum voor Oude Muziek (AMUZ) met een concertzaal en bureelruimten. Er werd eveneens een nieuw bijgebouw voorzien in de Kammenstraat en de Oudaen.

 
image011.jpg
 

Het project vroeg om een evenwicht te vinden tussen de zorg voor het monument en het comfort van de nieuwe gebruikers. Zonder echt te raken aan het monument, de uitstraling en sfeer die het bezit, is de Sint-Augustinuskerk omgebouwd tot een middelgrote concertzaal met een uitstekende akoestiek. De vroegere winterkapel is nu de foyer. De restauratie ging gepaard met werkzaamheden die het gebouwencomplex, in drie fasen, aanpasten aan zijn nieuwe functie. In het nieuwbouwgedeelte van de Kammenstraat is het toegangs-gebouw voor het publiek gelegen. Aan de achterzijde van het complex, kant Oudaen , liggen de artiesteningang en de goed uitgeruste artiestenloges.

Restauratievisie
Na opmetingen zijn de bouwhistorische en materiaal-technische voorstudie en het schade-beeld de belangrijkste vertrekpunten voor het starten van het voorontwerp en restauratie-ontwerp op basis van het gevraagde programma. In 3 fase, werd de restauratie uitgevoerd met aandacht voor voldoende veiligheids- en klima-tologische uitrustingen (inclusief vloerverwarming in de kerk) om de schilderijen in de kerk op te stellen en akoestische voorzieningen om de kerk te laten functioneren als concertzaal met plaats voor 500 luisteraars.

 

Fotografie: Maité Thijssen