Home van roy

Het complex is van de hand van architect Renaat Braem en maakt deel uit van de wijk Kiel met de 9 woonblokken op “pilotis” en de stookcentrale. Met dit baanbrekend ontwerp introduceerde Renaat Braem een nieuwe organisatie van wonen na WOII.

Dit renovatieproject is bewust gekozen als voorbeeld van een duurzaam bouwproject, Het gebouw, dat eind jaren ’50 werd opgericht, gaat dankzij een grondige renovatie weer een lange gebruiksperiode tegemoet.

Het wooncomplex ‘Home Van Roy’ bestond uit veertig éénslaapkamer-appartementen, evenredig verdeeld over een gelijkvloers en een eerste verdieping. Het volledige complex is voorzien van een ondergrondse parkeergarage.

 
20180503_1238.jpg

Fotografie: Maité Thijssen

 

PROBLEMATIEK

Het gebouw verkeerde in een slechte toestand, er werd betonrot en blootliggende wapening vastgesteld aan de dakplaat, terrassen en passerelle. De borstweringen en het buitenschrijnwerk vertoonden roestvorming, plaatselijk in vergevorderde toestand. Het metselwerk vertoonde scheurvorming, losgekomen voegen en beschadigde gevelstenen. Het buitenschrijnwerk had nog enkele beglazing, met grote warmte- en energieverliezen tot gevolg.

De indeling van de bestaande appartementen voldeed niet aan de -door VMSW opgegeven- minimumoppervlakten. Een doorgedreven renovatie drong zich op.

DUURZAME RENOVATIE

Omwille van de architecturale kwaliteiten van het complex, werd het gebouw niet gesloopt maar grondig gerenoveerd. Een belangrijk uitgangspunt in deze renovatie was respect voor de initiële architectuur om geenszins een stijlbreuk te creëren met het origineel. In deze renovatie werd gekozen voor duurzame renovatie, zowel op energetisch, als technisch en functioneel vlak. De gekozen opties gingen verder dan de opgelegde EPB-eisen.

FUNCTIONELE RENOVATIE

De boven elkaar gelegen appartementen werden tot één appartement geschakeld. Dit resulteerde in een totaal van twintig wooneenheden voor vier personen in plaats van veertig wooneenheden voor één persoon. Op het gelijkvloers werd het woongedeelte ondergebracht. Op de bovenverdieping werden drie slaapkamers met badkamer ondergebracht.

De volledige binnenafwerking werd vernieuwd, rekening houdend met VMSW - ontwerprichtlijnen (C2008) op gebied van planrendement, circulatie, duurzaamheid, onderhoud, …